Nationale Voorleesdagen

Geplaatst: vrijdag, 23 januari 2015.

De 12e editie van De Nationale Voorleesdagen is vanmorgen van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt. Op kinderdagverblijven, bibliotheken en scholen door het hele land werd vanmorgen een Voorleesontbijt gehouden. Dit jaar staan vaders daarbij centraal, omdat die doorgaans minder voorlezen dan moeders.

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Centraal tijdens de Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar 2015 Boer Boris gaat naar zee van schrijver Ted van Lieshout en illustrator Philip Homan.

Het Voorleesontbijt speelt dit jaar in op de campagne Vaders Voor Lezen, waarmee de Leescoalitie vaders wil stimuleren meer (voor) te lezen. Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. De helft van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. In gezinnen met belangstelling voor voorlezen, is de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakste doet. Vaders lezen verhoudingsgewijs dus het minst vaak voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld het grootste effect heeft op het leesgedrag van kinderen. Zie ook www.vadersvoorlezen.nl.

Voorleestips

Voorlezen is elke dag een feest! Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Hieronder een aantal tips om het meeste uit dit speciale kwartiertje te halen.

Universiteitsmuseum Utrecht

Geplaatst: zondag, 23 november 2014.

Ilona was vandaag in het Universiteitsmuseum in Utrecht.

Daar was wel iets héél bijzonders te zien! De effecten van duim- en vingerzuigen op het blijvende gebit!

 

Klik voor grotere afbeelding

Oro-Myofunctionele Therapie

Geplaatst: zondag, 02 november 2014.

Vandaag was er een open dag bij de Lohman Kliniek in Doetinchem. Dit is een kliniek die gespecialiseerd is in mondzorg.

Aangezien er veel winst te behalen valt met een goede samenwerking tussen tandartsen, orthodontisten en/of mondhygiënisten en logopedisten hebben Ilona Odolphy en Katja Kuif deze open dag bezocht.

Wanneer er sprake is van afwijkend mondgedrag (mondademen, knarsen, duim- en/of vingerzuigen), afwijkend slikken en/of het gebruik van een speen kan logopedie uitkomst bieden.

Door afwijkend mondgedrag, afwijkend slikken en/of het gebruik van een speen kan het evenwicht tussen de spieren in en rond de mond verstoord zijn. De gevolgen hiervan zijn vaak terug te zien in het gebit: er is een open beet, smal gehemelte of de voortanden staan naar voren.

Door middel van een intensief behandelprogramma van 15 - 20 behandelingen kan het evenwicht tussen de spieren in en rond de mond hersteld worden. Dit wordt Oro-Myofunctionele Therapie, afgekort OMFT, genoemd.

Vaak worden deze afwijkingen bij een tandarts of orthodontist als eerste gezien. Zij kunnen de cliënt dan doorverwijzen naar een logopedist die gespecialiseerd is in OMFT.

Er zijn veel voordelen wanneer een cliënt deze behandeling volgt. De afwijkende mondgewoonten worden afgeleerd en een correcte slik wordt aangeleerd. De open beet verdwijnt en er kan desgewenst gestart worden met orthodontische behandeling.

Deze orthodontische behandeling heeft blijvend effect en er is geringe kans op een relaps (terugval).

Wanneer er geen aandacht besteedt wordt aan deze afwijkende mondgewoonten zal een orthodontische behandeling in het begin wel effect hebben, maar zodra de beugel eruit gehaald wordt, zal het gebit weer veranderen, omdat de oorzaak (de afwijkende mondgewoonten) niet aangepakt is.

Voor meer informatie kunt u ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OF

bellen: 0314 - 391771

logo centrum voor logopedie Odolphy
Centrum voor Logopedie
Odolphy