NEUROLOGIE (OF NIET AANGEBOREN HERSENLETSEL)

Myrthe Velthausz heeft verschillende cursussen gevolgd en is gespecialiseerd in neurologische problemen/ niet aangeboren hersenletsel.

Afasie

Afasie is een taalstoornis die is veroorzaakt door een hersenbeschadiging die niet aangeboren is. Je kunt afasie krijgen na een beroerte, een ongeluk waarbij je hersenen beschadigden, een hersentumor of door dementie. Er kunnen problemen ontstaan in het praten, begrijpen lezen en schrijven. Een logopedist kan je dan helpen opnieuw te leren communiceren.

Beroerte / CVA

Een beroerte zet je leven op de kop. Opeens kun je grote problemen hebben met eten en drinken, met verslikken tot gevolg. Ook kunnen mensen soms heel moeilijk spreken of niet uit hun woorden komen. Problemen kunnen minder worden, maar zijn soms blijvend. Goede en snelle hulp is van grote betekenis. Een logopedist kan helpen bij het herstel of omgaan met de nieuwe situatie. Van advies over het soort voedsel tot oefenen met praten.

Dysartrie

Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Hierdoor werken de spieren onvoldoende die nodig zijn voor het ademen, de stemgeving en de uitspraak. Dit kan komen door een beroerte, tumor, ongeval, spierziekte of aandoening van de zenuwen. Een logopedist kan iemand helpen bij het verbeteren van de verstaanbaarheid, waarbij het resultaat afhangt van de aard en ernst van de aandoening. De logopedist richt zich niet alleen op de patiënt, maar ook aan de mensen in zijn of haar omgeving.

Dysfagie

De mond wordt gebruikt om te spreken, maar ook om te eten en te drinken. Slikstoornissen kunnen ontstaan door veranderingen in de structuren van de mond, de keel en het strottenhoofd. Er kunnen problemen ontstaan in de aansturing van de spieren, of er kan sprake zijn van een plaatselijke beschadiging waardoor het slikken minder goed gaat.

ONCOLOGIE

Als de diagnose kanker gesteld wordt, heeft dit grote impact op de persoon en omgeving. Er volgt een intensive, ingrijpende behandel, wat gepaard gaat met veel onzekerheid. Een goede begeleiding bij dit proces is dan ook zeer belangrijk.

Bij verschillende vormen van kanker kunnen problemen ontstaan waarbij een logopedist ondersteuning kan bieden. Als gevolg van een operatie of bestraling in mond- of keelholte kunnen er problemen ontstaan met het slikken, spreken of de stem. In samenspraak met de cliënt wordt er een behandelplan opgesteld, afgestemd op de specifieke klachten.

Binnen deze praktijk heeft Myrthe Velthausz de cursus ‘logopedie bij hoofd-halsoncologie gevolgd en is dan ook gespecialiseerd op dit gebied. Ook is Myrthe aangesloten bij het Oncologienetwerk Achterhoek.

We verwelkomen u graag op één van onze locaties in Doetinchem!